Skibsvragenes kyst

Strøm, vind og uforudsigelige bundforhold gør den jyske vestkyst til en af de farligste kyststrækninger i verden. Derfor bliver vestkysten også kaldt ”Skibsvragenes kyst”.

Alene i årene 1850-1925 strandede 3.608 fartøjer på kysten. 2.111 totalforliste. Det svarer til omkring 10 strandinger pr. år pr. 100 km kyst.

De største strandinger skete i 1811, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence gik ned med omkring 1.400 mand om bord julenat.

Lousiana strandede på sin jomfrurejse

Også andre strandinger har vakt opsigt. Blandt andet den russiske damper S/S WANDA af Odessa, som strandede ved Husby 14. marts 1902 og barken LOUSIANA af Bremerhaven, som på sin jomfrurejse i 1868 strandede ved Fjaltring. LOUSIANA var lastet med stykgods, herunder porcelænshoveder til dukker, hvor af et udvalg i dag er udstillet på Strandingsmuseum St. George.

Hermod forsvandt sporløst

Et andet opsigtsvækkende forlis er den danske kuldamper S/S HERMOD af København, som forsvandt sporløst 3. oktober 1927. På strandingsmuseet finder du en skibsklokke fra kuldamperen. Klokken fremstår som et symbol på den skæbne, der kan indtræffe for alle på havet.

På museet finder du en lang række genstande fra et udvalg af de skibe, der er forlist ved ”Skibsvragenes kyst”.

Se mere:

Hent filer